Atık Motor Yağlarının Yönetimi Projesi 2017 Faaliyet Raporu… | Enerji ve Maden Dergisi

Atık Motor Yağlarının Yönetimi Projesi 2017 Faaliyet Raporu…

14 Eylül 2018
Kategori
Son Haberler
Comments 0

Etiketler , , , , , ,

Petrol Sanayi Derneği’nin (PETDER) yayınladığı Atık Motor Yağlarının Yönetimi Projesi 2017 Faaliyet Raporu’na göre PETDER 2017 yılında 20 bin tona yakın atık yağ topladı, 20 milyar metreküp temiz suyun kirlenmesini önledi.

PETDER (Petrol Sanayi Derneği) Atık Motor Yağlarının Yönetimi Projesi 2017 Faaliyet Raporu yayınlandı. Rapora göre, 2004 yılından bugüne “atık motor yağı toplama” çalışmaları sürdüren PETDER, bugüne kadar toplam 217.085 ton motor yağını enerji olarak ülkemize geri kazandırdı. 2017 yılında toplanan atık motor yağı miktarı ise 19.996 ton olarak gerçekleşti.

1996 yılında, ülkenin önde gelen akaryakıt dağıtım şirketleri tarafından kurulan ve sektörde sağlık, emniyet ve çevre ile ilgili konularda çalışmalar gerçekleştiren PETDER, 2004 yılından itibaren Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği çerçevesinde tek yetkili kuruluş olarak atık motor yağlarını topluyor.

Dernek, bu kapsamda bugüne kadar toplam 217.085 ton atık motor yağı toplayarak ham madde olarak kullanılmak üzere lisanslı işletmelere teslim etti ve enerji olarak ülkemize geri kazandırdı.

Yasadışı Akaryakıt Faaliyetlerinin Önüne Geçildi

PETDER Başkan Yardımcısı ve TOTAL Oil Türkiye Lojistik Direktörü Yaşar Taşkıran, “Atık Motor Yağlarının Yönetimi Projesi”nin çevreye ve ülke ekonomisine sağladığı katkının yanı sıra 10 Numara Yağ adı altında gerçekleşen yasadışı akaryakıt faaliyetlerinin önüne geçilmesinde oynadığı rol ile de büyük önem taşıdığının altını çizdi.

Raporda yer alan verileri değerlendiren PETDER Başkan Yardımcısı Yaşar Taşkıran, 2017 yılında PETDER tarafından toplanıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığından lisanslı işletmelere teslim edilen atık motor yağı miktarının, 2016 yılına kıyasla %4,23 artış sergileyerek 19.996 ton olarak gerçekleştiğini belirtti. “19.996 ton atık motor yağı 19,9 milyar metreküp suyu kirletecek büyüklüktedir. 92 milyon kişinin bir yıllık su ihtiyacına karşılık gelen bu miktardaki su, ülkemizin tüketilebilir tüm yeraltı ve yerüstü su potansiyelinin %17’sine denk gelmektedir” diyerek konunun sağladığı faydayı rakamlarla dile getiren Taşkıran, böylelikle Türkiye’nin enerji verimliliğine de 860 milyon kWh katkıda bulunduklarının altını çizdi.

Atık motor yağlarının yönetmelik kurallarına uygun olarak toplanması, taşınması ve lisanslı işletmeler tarafından çevre ve insan sağlığına uygun koşullarda geri kazanımı veya bertarafı için gerekli tüm maliyetleri karşılayan PETDER, motor yağı üreten işletmeler için bu işlemleri bedelsiz olarak yerine getiriyor.

Projeye destek olmak ve bilgi almak isteyenler, “44 44 924 – 44 44 YAĞ” numaralı telefondan PETDER’e ulaşabiliyor. Ayrıca raporun tamamına PETDER web sitesinden (www.petder.org.tr) erişilebiliyor.

Comments are closed.